Concept – Stuiterbeesten

CT_STUITERBFEESTDJRUUD_0072Stuiterbeesten is het eerste concept van onze gelijknamige organisatie. Rebels, brutaal en één groot feest: dat is waar Stuiterbeesten omdraait. Stuiterbeesten denkt niet in hokjes, vandaar dat er op een clubnight van Stuiterbeesten verschillende muziekstijlen gedraaid worden. Stuiterbeesten is dan ook een eclectisch concept. De nadruk ligt op EDM (electronic dance music) in de breedste vorm: (tech)house, trap, moombahton, jump en hardstyle. Bij Stuiterbeesten staat de sfeer centraal. Net als een bekende headliner (of meerdere headliners). En talent. Heel veel talent. Stuiterbeesten heeft getalenteerde resident-dj’s in huis die maar één doel hebben: de tent volledig op z’n kop zetten.

Maar eerst eventjes terug naar de organisatie zelf. Het woord ‘stuiterbeesten’ is in 2011 bedacht door Nichal Joosse. ‘Jongeren studeren, slapen, werken, feesten, sporten, dansen en doen van alles en nog wat. Ze stuiteren van de ene activiteit naar de andere. Mensen zijn eigenlijk beesten, vandaar: Stuiterbeesten!’ Samen met Laurens van der Smissen en Nik Verploegen kwamen ze tot het idee om er een jongerenweblog van te maken. Maar dit verliep totaal anders dan verwacht. Om de weblog te promoten, besloten ze om een feestje te organiseren. Dit feestje werd een groot succes en dat smaakte naar meer.

Na een half jaar lang maandelijks gratis feestjes te organiseren op de vrijdagavond in het pittoreske stadje Roosendaal die allemaal druk bezocht werden, benaderden ze danscafé El Corazon om het concept tot een nieuw level te brengen. Hier ontstond het Stuiterbeesten van tegenwoordig: een betaalbaar feestje met een bekende headliner en heel veel waardevolle gezelligheid. Het concept Stuiterbeesten groeide als kool en elke maand stond het bomvol met bezoekers uit heel West-Brabant, Zeeland en België. Headliners als Yellow Claw, The Partysquad, Blasterjaxx, Paul Elstak, Kraantje Pappie, Mr. Polska, Vato Gonzalez en Coone waren razend enthousiast na hun optredens op Stuiterbeesten.

Tussen alle maandelijkse feestjes door zijn er ook andere feestjes georganiseerd door Stuiterbeesten. Zo werd in 2012 Dancetour Roosendaal afgelast omdat het Vrouwenhofpark niet dansbaar genoeg was nadat het wekenlang slecht weer was. In 24 uur tijd werd er een alternatief feest georganiseerd in El Corazon waar ruim duizend bezoekers een kijkje kwamen nemen. Maar ook een eigen area tijdens het Ear Candy Festival trok op de zondagmiddag flink wat feestbeesten de stad in. Stuiterbeesten zet zich ook graag in voor het goede doel en organiseerde in 2013 een spinning-sessie en een afterparty voor Cycle Sensation, om op deze wijze geld op te halen voor KWF Kankerstichting. In hetzelfde jaar werd de afterparty van Beat The DJ georganiseerd in Gebouw-T in Bergen op Zoom en ook werden er twee succesvolle feestjes georganiseerd in El Toro in Goes.

Stuiterbeesten organiseert ook festivals. In Roosendaal was er tijdens Koninginnenacht nooit wat te doen, waardoor feestbeesten vertrokken naar omringende steden. In 2013 organiseerde Stuiterbeesten in samenwerking met de Verenigde Horeca Vereniging Oude Markt het Stuiterbeesten Queensnight Festival, waarbij in totaal bijna 3000 bezoekers aanwezig waren. Ook het Stuiterbeesten Winter Festival op 29 november is hier een voorbeeld van.

Het Stuiterbeesten-concept is niet stadsgebonden en is dus overal te organiseren. Het is wel mogelijk om in elke stad een eigen identiteit te geven aan het concept. In 2014 hoopt Stuiterbeesten uit te breiden naar andere steden. Heel Nederland moet uiteindelijk gaan stuiteren voor het leven als feestende Stuiterbeesten!